Our Blog

ARCHIVES
Print Friendly, PDF & Email

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Απριλίου 2016 το NBG i-bank #fintech crowdhackathon. Είναι το πρώτο hackathon στην Ελλάδα με θέμα τις οικονομικές συναλλαγές #fintech, έναν τομέα που σε παγκόσμιο επίπεδο αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το NBG i-bank #fintech crowdhackathon διοργανώθηκε από την Crowdpolicy με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και άλλων χορηγών και υποστηρικτών.

Στο NBG i-bank #fintech crowdhackathon διαγωνίστηκαν συνολικά 16 ομάδες με θέματα στην ευρύτερη περιοχή των οικονομικών συναλλαγών, όπως chatbots, e-wallets, εντοπισμός κακόβουλων συναλλαγών, συμβόλαια με βάση το blockchain, λειτουργίες crowdfunding, συναλλαγές με κινητά μέσω QR codes, social banking, υποστήριξη κοινοτήτων με ειδικές ανάγκες κοκ.

Παράλληλα με το NBG i-bank #fintech crowdhackathon διοργανώθηκε το Be Finnovative ! workshop, στο οποίο έγιναν παρουσιάσεις σχετικές με τις οικονομικές συναλλαγές, με θέματα όπως το donation και investment crowdfunding, mobile banking, chatbots, bitcoin και blockchains κοκ.

Οι νικητές του διαγωνισμού είναι οι ακόλουθοι:

Την πρώτη θέση κατέλαβε το BankBot, μια έξυπνη εφαρμογή αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης πελατών μέσω του Facebook Messenger, της ομάδας Bankship. Κερδίζουν 1.500 ευρώ σε μετρητά από την Εθνική Τράπεζα, συμβόλαιο για παροχή υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα αξίας 10.000 ευρώ, συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Planet αξίας 2.500 ευρώ και υποτροφία από το IST College.

Τη δεύτερη θέση κέρδισε το RSK-Mind της ομάδας RSK Project. Είναι μια υπηρεσία εντοπισμού κακόβουλων συναλλαγών η οποία χρησιμοποιεί έξυπνη διαχείριση μεγάλων δεδομένων και υπολογιστικής εκμάθησης. Κερδίζουν 1.000 ευρώ σε μετρητά από την Εθνική Τράπεζα, συμβόλαιο για παροχή υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα αξίας 5.000 ευρώ και συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Planet αξίας 2.500 ευρώ.

Την τρίτη θέση μοιράστηκαν οι ομάδες της Elorus με το SynenosiS και Code Burrows με το Smart Pay. Κερδίζουν 500 ευρώ η καθεμία από την Εθνική Τράπεζα.

Το Smart Pay επιτρέπει σε κάποιον να μεταφέρει χρήματα και να πραγματοποιήσει αγορές σκανάροντας ένα QR Code με το κινητό, με την όλη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο να γίνεται στο υπόβαθρο αυτοματοποιημένα. Η ομάδα κερδίζει συμβόλαιο με την Εθνική Τράπεζα αξίας 5.000 ευρώ και συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Planet αξίας 2.500 ευρώ.

Την τέταρτη θέση μοιράζονται οι ομάδες Big DataNauts με το saferandom, 3+1 με το Referral, Community, Crowd contract και Antigravity. Κερδίζουν από μια virtual prepaid Mastercard με υπόλοιπο 200 ευρώ, ανά ομάδα. Επιπλέον η ομάδα Community κερδίζει το βραβείο Bluegrowth, το οποίο είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες αξίας έως 5.000 ευρώ.

Δείτε το βίντεο της βράβευσης https://goo.gl/M9jpX6 .

Η κα Νέλλη Τζάκου – Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε: “Από τον περσινό διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της Εθνικής τράπεζας ανακοινώσαμε ότι θα δημιουργήσουμε το i-bank app store για να ενισχύσουμε το οικοσύστημα ανάπτυξης mobile εφαρμογών και τη δυναμική νεανικής επιχειρηματικότητας γύρω από αυτό. Πιστοί στην δέσμευση μας, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Crowdpolicy το πρώτο fintech hackathon βασισμένο στο openbank API. Η συμμετοχή νέων ανθρώπων με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ικανοτήτων δικαίωσαν την πρωτοποριακή μας ενέργεια και απέδειξαν ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Οι λύσεις που παρουσίασαν και υλοποίησαν σε ικανοποιητικό βαθμό οι διαγωνιζόμενοι μας εντυπωσίασαν και απέδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας τραπεζικού κλάδου και fintechs. Τους ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το οικοσύστημα με ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε: “Όταν ως Εθνική αναλάβαμε την πρωτοβουλία να είμαστε η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα και μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που «ανοίγουμε» τις εφαρμογές μας δημόσια μέσω API, δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα σε εταιρείες και ομάδες προγραμματιστών να τις χρησιμοποιήσουν, δεν περιμέναμε τέτοια άμεση ανταπόκριση. Οι ομάδες που διαγωνίσθηκαν επέδειξαν σε ελάχιστο χρόνο μεγάλη εξοικείωση και μπόρεσαν να τις αξιοποιήσουν προτείνοντας έξυπνες ιδέες που συμπληρώνουν και δίνουν πρόσθετη αξία στις δικές μας υπηρεσίες.”

Ιδιαίτερη σημασία έχει το Open Bank API, το οποίο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του NBG i-bank #fintech crowdhackathon. Το API της Εθνικής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε προγραμματιστή ή εταιρία να διασυνδέεται με ασφάλεια και κανόνες με τα συστήματα της τράπεζας και να εκτελούνται συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δίνεται API από Τράπεζα και από τις λίγες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη εφαρμογών fintech. Ειδικότερα, η υιοθέτηση ενός ανοιχτού προτύπου έχει πρόσθετη σημασία, καθώς συμβάλει ακόμα περισσότερο στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Πρόσβαση στο NBG i-bank developers portal: https://goo.gl/jjVXbC

Ευχαριστούμε θερμά

Ευχαριστούμε τους ομιλητές και συμμετέχοντες στο Be Finnovative κκ Γιώργο Καμέτα, Γιώργο Γαγλή, Γιώργο Καραμανώλη, Κωνσταντίνο Καλογεράκη, Γιώργο Γάτο, Σωτήρη Αλεξόπουλο και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαλλά για το συντονισμό. 

 


Video – To 48ωρο ενός διαγωνισμού

Φωτογραφικό υλικό

Απονομή 1ου βραβείου

Η κα Νέλλη Τζάκου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, απονέμει το 1ο βραβείο και ανακοινώνει εκτός των βραβείων συνεργασίες της τράπεζας με τις ομάδες αξίας άνω των 20.000 ευρώ.

D3S_3090

Τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, Μύρων Φλουρής, Νίκος Χριστοδούλου Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου, Σπύρος Αρσένης και Βασίλης Μαυραγάνης.

ethelontes1 2

H Bίκυ Φωτεινού από την Crowdpolicy μαζί με τους εθελοντές της διοργάνωσης.

crowdpolicy1

Στελέχη της Crowdpolicy και εθελοντές κατά τη διάρκεια των εγγραφών.

D3S_3180

Ο διαγωνισμός ξεκινάει…

13076651_1015078431903741_1851758757310485862_n

coding…

rsk

keep coding…

nikites prwtoi

more coding….

D3S_2980

Oι μέντορες Γιώργος Χανιωτάκης της Crowdpolicy και Μαρία Κατσαμπέρη!


bankbot

Από την παρουσίαση των νικητών της διοργάνωσης.

Η ώρα της κρίσης

Οι κριτές αποφασίζουν για τους νικητές!

bankbot2

Οι νικητές του διαγωνισμού, η ομάδα Bankship.

rsk-project

Η δεύτερη στην κατάταξη νικητές RSK-Project.

 

χορηγιες

Παγωμένες μπύρες Heineken, προσφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και πίτσες από το E-food για όλους του συμμετέχοντες το βράδυ της Κυριακής.

psallidas-karamanolis

Oι συνιδρυτές της Crowdpolicy , Γιώργος Καραμανώλης και Μιχάλης Ψαλλίδας στην κλασσική φωτογραφία.

D3S_4638

Διαγωνιζόμενοι, κριτές, μέντορες, εθελοντές και οργανωτική επιτροπή λαμβάνουν θέση για την αναμνηστική φωτογραφία.

Περισσότερα

Όλο το υλικό των ομάδων (Παρουσιάσεις, κώδικας, κ.α.)

 • FINNokio με την εφαρμογή Monkey Github
 • 44treats με την εφαρμογή 44treats Github
 • Bankship με την εφαρμογή Bankbot Παρουσίαση και Github
 • Cslabs με την εφαρμογή PassItOn Github
 • Antigravity με την εφαρμογή E-Promise Github
 • Linkedeconomy με την εφαρμογή LinkedFin Github
 • Elorus με την εφαρμογή SynenosiS Παρουσίαση και Github
 • Ομάδα Πειραιά με την εφαρμογή MTC Github
 • Disabledbook με την εφαρμογή act4Greece Παρουσίαση και Github
 • Crowd contract με την εφαρμογή Smart Contracts Github
 • Community με την εφαρμογή Community Github
 • RSK-Project με την εφαρμογή RSK-Mind Παρουσίαση και Github
 • Κόμβοι με την εφαρμογή UFund Github
 • 3plus1 με την εφαρμογή Referral Github
 • Big DataNauts με την εφαρμογή Saferandom Github
 • Code Burrow με την εφαρμογή Smart Pay Παρουσίαση και Github

Χορηγοί

Sponsors (1)

Υποστηρικτές

Supporters


 Be Finnovative !  #fintech workshop

 24 Απριλίου 2016 

be finnovative

Πλούσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε και στην εκδήλωση Be Finnovative, στην οποία στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων ανέλυσαν τη πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην ανάπτυξη των financial technologies, εξετάζοντας συγκεκριμένα cases. Τις τοποθετήσεις των ομιλητών ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό που παρακολούθησε με ενδιαφέρον την εκδήλωση. Οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Κυριακή 24 Απριλίου ήταν οι ακόλουθες:

 • Το Crowdfunding ως μέσο για την κοινωνική αλληλεγγύη, το Πρόγραμμα Act4Greece, Γιώργος Καμέτας, Επικεφαλής Business Banking, Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής, Εθνική Τράπεζα

 • Άντληση κεφαλαίων για startups και επιχειρήσεις από το πλήθος, Γιώργος Καραμανώλης, CIO & CTO – Co-Founder Crowdpolicy, SocialBank.  

 • Mobile apps και τραπεζικές συναλλαγές, i-bank social pay, Κωνσταντίνος Καλογεράκης, Ανάπτυξη εργασιών i-bank, Διεύθυνση ηλεκτρονικών εργασιών και εναλλακτικών δικτύων, Εθνική Τράπεζα.

 • Tourism and Online payments. A guide for beginners, Γιώργος Γάτος, Co-Founder – COO incrediblue.com.

 • Chatbot Banking, A new era in digital payments, Σωτήρης Αλεξόπουλος, Head Of Operations στη Warply.

Φωτογραφικό υλικό

finobatib2finobatib

 

Be Finnovative Video

Παρακολουθήστε την ομιλία του Γιώργου Καραμανώλη με θέμα την άντληση κεφαλαιών για start ups μέσω crowdfunding

https://goo.gl/Vog81j

Aπολογισμός του NBG i-bank #fintech crowdhackathon

Για τον απολογισμό του NBG i-bank #fintech crowdhackathon σε μορφή αρχείου πατήστε εδώ.

Για τον απολογισμό του NBG i-bank #fintech crowdhackathon σε μορφή pdf πατήστε εδώ.

1 Comment

 • Μήν ξεχνάτε ότι από τις υπόλοιπες εφαρμογές ξεχώρισε ένα plugin crowdfunding για το κοινωνικό δίκτυο Disabledbook το οποίο απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες, το Crowd Contracts το οποίο βασίζεται στο Blockchain και το Ethereum αλλά και το LinkedFin, μια εφαρμογή που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται πληροφορίες για εταιρείες και οργανισμούς τις οποίες συλλέγει από υπηρεσίες ανοικτών δεδομένων όπως για παράδειγμα τη Διάυγεια, τα ΦΕΚ, την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.

Leave a Reply

Print Friendly, PDF & Email